Kapa stenskivor

Kapa stenskivor

Vi kapar och skär till våra stenskivor i de storlekar som kunden önskar. Ni som kund behöver inte själva kapa något. Att skära i stenskivor kräver rätt verktyg. Vi använder oss av en professionell sänksåg med diamantklinga. Förutom rätt verktyg är det även otroligt viktigt att man utför arbetet på rätt sätt för att förhindra skador både på person och material.

Skulle ni behöva kapa en stenskiva själva kommer här en guide för hur ni ska genomföra arbetet på ett säkert sätt för att minska skador på er eller stenskivan.

  1. Använd alltid skyddsglasögon, hörselskydd och andningsskydd. Det kommer att damma mycket och även låta en hel del. Har ni möjlighet gör detta på en plats där ingen annan vistas.
  2. Se till att ha rätt verktyg. Ni behöver en sänksåg med diamantskär för sten. Det är endast dessa som är speciellt utformade för att klara av ett så hårt material som sten. Innan du börjar såga kontrollera så att skäret är korrekt monterat och inte ser skadat ut.
  3. Då stenskivan är tung och otymplig vill du vara säker på att den ligger stadigt när du kapar. Sätt fast den ordentligt i en arbetsbänk eller annat underlag så att den inte har möjlighet att röra på sig. Skivan ska ligga kvar säkert även när ni har kapat den. 
  4. För att förhindra att materialet bryts när sågen når botten kan du med fördel placera en kloss eller annat stöd under stenskivan.
  5. Nu är du redo att påbörja kapningen. Viktigt här är att det är bättre att det går långsamt och du håller ett jämnt tryck så dra ner hastigheten på sänksågen. Med ett lågt jämnt tryck minskar risken för överhettning samt sprickbildning i stenen.
  6. För att ytterligare förhindra överhettning är det bra att använda någon slags vattenkälla eller kylsystem under tiden kapningen pågår. Detta för att hålla både diamantskäret och stenskivan svala under sågningen.
  7. Beroende på hur tjock din stenskiva är kan du behöva göra snittet i flera omgångar för att undvika att sänksågen blir överbelastad. 
  8. När ni väl blivit klara med er kapning kan ni använda sandpapper eller slipmaskin för att jämna till kanter för att de inte ska vara för vassa. Känn efter för att se vad ni behöver göra för efterbehandling.
  9. Efter att ni har slipat stenskivan återstår endast en ordentlig rengöring av skivan för att bli av med damm samt eventuella stenrester som kan ligga kvar på skivan. Du vill inte riskera att få stendamm i maten du hanterar på din nya stenskiva i köket.

Lycka till!

Kapa stenskivor
Rulla till toppen